Archive ouverte

Heutte, Kilian | Daures, Fabienne | Lucas, Sterenn | Alban, Frederique | Le Floc H, Pascal

In France, Out-Of-Home Catering (OOHC) consumption of Fishery and Aquaculture Products (FAP) is actually very little explored in the literature, due to a lack of available data. The pandemic has heavily affected the OOHC sector through extended closures. It seems the price plays a determining role in OOHC consumption of FAP. Production methods, labels, sustainability, and origin of FAP consumed in commercial catering are of interest to only a third of consumers. However, a similar proportion deplores a lack of information by commercial catering. . En France, la consommation de Produits de la Pêche et de l'Aquaculture (PPA) par la Restauration Hors Domicile (RHD) est actuellement très peu explorée dans la littérature, en raison d'un manque de données disponibles. La pandémie a lourdement affecté le secteur de la RHD par des fermetures prolongées. Il semble que le prix joue un rôle déterminant dans la consommation de PPA en RHD. Seulement un tiers des consommateurs sont attentifs aux méthodes de production, labels, durabilité et origine des PPA qu'ils consomment en restauration commerciale. Cependant, une proportion similaire déplore un manque d'information de la part des restaurants.  

Suggestions

Du même auteur

Impact de la COVID-19 sur la consommation à domicile des produits de la pêche et de l’aquaculture en France

Auteurs :

  • Heutte, Kilian
  • Daures, Fabienne
  • Lucas, Sterenn

text | 2022-10-11

The COVID-19 has led to the closure of commercial catering, restrictions on imports and fishing. Besides a restrictive and anxiety-provoking context, consumption habits have likely been challenged. Fresh fishery and aquaculture pr...

Tendances de consommation de PPA et crise Covid-19 en France : les questions de durabilité sont-elles intégrées par les consommateurs ?. FAP consumpti...

Auteurs :

  • Heutte, Kilian
  • Daures, Fabienne
  • Lucas, Sterenn

text | 2022-10-11

The aim of this work is to assess whether the Covid-19 crisis has been anopportunity for French consumers to align their consumption at-home withenvironmental issues by favouring domestic producers or short distributionchannels. ....

Effet "en deux temps" de la crise COVID-19 sur les échanges extérieurs de PPA en France. The "two stage" effect of the COVID-19 crisis on external FAP...

Auteurs :

  • Heutte, Kilian
  • Daures, Fabienne
  • Lucas, Sterenn

text | 2023-06-16

Trade in Fisheries and Aquaculture Products (FAPs) was disrupted only very occasionally following the restrictions imposed by the COVID-19 crisis in France. The shock has been illustrated in a very sharp and sudden drop (-25%) in ...

Chargement des enrichissements...