Archive ouverte

Hamon, Pierre-yves | Vercelli, Catherine | Pichot, Yves | Lagarde, Franck | Le Gall, Patrik | Oheix, Jocelyne

The Thau Lagoon, from time to time is the area of crisis locally called « malaïgues ». The characteristics of these « malaïgues » are the lack of oxygen interesting all the water column and the white color of the waters during the phenomena. The result of this anoxy is the death of cultivated molluscs. From 1969 to 2000 nine « malaïgues » have been observed. They occur during the Summer period but in different locations. The surface of the areas concerned are very different according the year. Different means of struggle have been tried and are described.. L’étang de Thau est, certaines années, le siège de crises appelées localement « malaïgues ». Ce phénomène est caractérisé par une anoxie pouvant intéresser toute la tranche d’eau. Ces eaux peuvent alors prendre une couleur blanche. Cette absence d’oxygène entraîne une mortalité plus ou moins importante des coquillages en élevage. Les « malaïgues » recensées et décrites sont au nombre de 9. Elles se produisent toutes en été mais n’ont pas la même localisation ni la même importance. Différents moyens de lutte ont été expérimentés et sont décrits.

Suggestions

Du même auteur

Croissance de la moule Mytilus galloprovincialis (Lmk) dans l'Etange de Thau. Estimation des stocks de mollusques en élevage

Auteurs :

  • Hamon, Pierre-yves

text | Université de Montpellier | 1983-05

Bien que très souvent oubliée lorsque l'on parle d'aquaculture, la conchyliculture est une des branches et non la moindre des cultures marines. Cette activité a depuis très longtemps fait ses preuves et sa rentabilité n'est plus à...

Le Sebaste, Sebastes marinus sp.. Lieux de pêche, biologie, exploitation

Auteurs :

  • Hamon, Pierre-yves

text | ISTPM | 1972-03

The term 'redfish' includes 4 different species which are described here: Sebastes marinus mentella, Sebastes marinus marinus, Sebastes viviparus and Helicolenus dactylopterus. Biology, distribution and exploitation of the first 2...

Modifications physico-chimiques dans l'étang de Thau de 1965 à 2000

Auteurs :

  • Hamon, Pierre-yves

text | 2002

On the French Mediterranean coast, the Thau Lagoon is the main area for mussel and oyster culture, with 1200 hectars devoted to shellfish culture. Some important modifications have been brought to this stretch of water as : diggin...