Archive ouverte

Aton, Emilie | Cognard, C. | Renault, Tristan | Thomas-guyon, Hélène | Imbert, N.

Edité par III Congrès International des Sociétés Européennes de Malacologie, La Rochelle, 24-27 huin 2003, 101-102 (Richard G. ed.)

Bivalve mollusc farms are continuously exposed to variations of factors either natural (variation of salinity and temperature) or from man (heavy metals, HAP, phytosanitary) likely to alter the defence systems of bivalve molluscs. These alterations would explain, in certain cases, their sensitivity vis-à-vis certain marine pathogens and could in part be at the source of the episodes of massive mortalities seen periodically in oyster and mussel larval populations. That is why many studies concerning the contaminants' immunotoxicity are currently in progress.. Les cultures de mollusques bivalves sont continuellement exposées à des variations de facteurs d'origine naturelle (variation de salinité et de température) ou anthropique (métaux lourds, HAP, phytosanitaires) susceptibles d'altérer les systèmes de défense des mollusques bivalves. Ces altérations expliqueraient, dans certain cas, leur sensibilité vis à vis de certains pathogènes marins et pourraient, en partie, être à l'origine des épisodes de mortalité massive observés périodiquement chez des populations larvaires d'huîtres et de moules. C'est pourquoi de nombreuse études concernant 1'immunotoxicité des polluants sont actuellement en cours.

Suggestions

Du même auteur

Effets d'un mélange de pesticides sur les hémocytes d'huître creuse, Crassostrea gigas.

Auteurs :

  • Gagnaire, Beatrice
  • Geret, Florence
  • Haure, Joel

text | IIIe Congrès International des Sociétés Européennes de Malacologie ; La Rochelle 24-27 juin 2003 | 2003-06-24

Shellfish industry is often realised in estuarine areas, subjected to pollutions due to agricultural activities. The harmful effects of pesticides on animals inhabiting these estuarine zones are poorly documented. Bivalve molluscs...

Recherche d'effets biologiques de l'atrazine sur hémocytes d'huître creuse, Crassostrea gigas, in vivo et in vitro

Auteurs :

  • Gagnaire, Beatrice
  • Thomas-guyon, Hélène
  • Lapegue, Sylvie

text | Actes du 31° congrès du Groupe français des pesticides; Lyon 15-17 Mai 2001, pp 390-398 | 2001-05-15

In the last decades, shellfish farming and in particular ostreiculture have developed in a significant way in France. Marennes-Oleron (Charente-Maritime) basin is the first French producer of oysters. But this area is also subject...

Etude des mouvements calciques dans les hémocytes de l'huître creuse Crassostrea gigas : 1ères approches expérimentales

Auteurs :

  • Aton, Emilie

text | 2003

Les cultures de mollusques bivalves sont continuellement exposées à des variations de facteurs d'origine naturelle (variation de la salinité et de température) ou anthropique (métaux lourds, HAP, phytosanitaires) susceptibles d'al...

Chargement des enrichissements...