Archive ouverte | Journal de la Recherche Océanographique (Union des Océanographes de France), 2000 , Vol. 26 , P. 125-128

Richard, Pierre | Blanchard, Gerard | Goulletquer, Philippe

Edité par Union des Océanographes de France

The trophic resources of cultivated mussel have! been characterized and their contribution to the food of these molluscs estimated in the Bay of Aiguillon (France) through the analysis of their natural C and N isotope composition. The contribution of terrestrial organic matter (δ(13)C = -27 to -34 %0) to mussel food resources is around 10% along the year, except in winter (15 10 30 %). A large seasonal variation is observed in the utilization of oceanic phytoplanktoll (δ(13)C = -19 to -21.5 %0) and of littoral benthic productions (microphytobenthos and phanerogame detritus,δ(13)C = -12.0 to -16.7 %0). Overall, the main food source of mussels is formed by benthic productions for molluscs grown on poles, in peculiar in the South of the Bay, and by phytoplankton for molluscs cultivated on ropes in high water. . Les ressources trophiques des moules de bouchots et de filières de la Baie de l'Aiguillon ont été caractérisées et leur contribution à la nourriture des Mollusques estimée par traçage isotopique naturel. La matière organique terrigène (δ(13)C = -27 à -34 %0) a un rôle relativement mineur, elle contribue en moyenne à un peu plus de 10 % des ressources des moules, avec une importance un peu plus grande en hiver (15 à 30 %). Une forte variabilité saisonnière est observée dans l'utilisation des sources océaniques (δ(13)C = -19 à -21.5 %0) et littorales benthiques (microphytobenthos et détritus de spartines, δ(l3)C = -12.0 à -16.7 %0). Globalement, les ressources trophiques viennent principalement des productions benthiques pour les moules élevées sur bouchots, surtout dans le Sud de la Baie, et du phytoplancton pour les moules élevées sur filières.

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